9 Haziran 2014 Pazartesi

System Center Configuration Manager 2012 R2 üzerinde Package Deployment ile Disk Birleştirme İşlemi Zamanlamak

Merhaba,
Bu ilk makalemde sizlere SCCM 2012 R2 sürümü üzerinde,  toplu işlem dosyası (BAT file) deploy ederek client bilgisayarlar üzerinde disk birleştirme zamanlaması (defrag-task) oluşturmayı anlatacağım.
Bunun ne gereği var diyebilirsiniz. Fakat Windows XP işletim sistemi destek süresi sona ermesine rağmen halen daha kullanılabiliyor ve Windows XP işletim sistemi Windows 7’de olduğu gibi otomatik olarak defragmentation işlemini yapmadığı için disk üzerindeki dağınık dosya kümeleri bilgisayarınızı yavaşlatabiliyor.
Öncelikle notepad yardımı ile bat dosyamızı oluşturalım ve paylaşım vermiş olduğumuz bir klasöre kopyalayalım;







Bat Dosyası İçeriği:
schtasks.exe /create /sc HAFTALIK /d CUM  /tn defrag /tr "c:\windows\system32\defrag.exe c: -f" /st 12:00:00 /sd 03/06/2014 /ru "system"
Burada her hafta Cuma günleri, saat 12:00’da defrag yapması için bilgisayar görev zamanlayıcı (Task) üzerinde bir job oluşturuyor.
Collection Üzerinde Query Rule Kullanımı
Şimdi sıra geldi SCCM üzerinde Windows XP bilgisayarları bulup onlara ait bir collection oluşturmaya.
Ben burada mevcut olan bir Test4 collectionunu düzenliyorum.


Mevcut olan Collection üzerine sağ tıklayıp Properties seçeneğini tıklıyoruz. Ardından Membership Rules tabına tıklayarak Add Rule/Query Rule seçeneğini işaretliyoruz.


İsmine xp_clients ismini verdikten sonra Edit Query Statement butonuna tıklıyoruz.


Criteria tabında yeni bir query oluşturmak için şekildeki butona tıklıyoruz.


Ardından Criterion Type Simple value olacak şekilde Select butonuna tıklıyoruz.Burada Operator kısmı is like işaretliyoruz ve Value değeri olarak %Windows XP% değerini giriyoruz. 


Attribute class Operating System, Attribute olarak Name işaretledikten sonra OK butonuna tıklıyoruz.


Burada SCCM, client ile topladığı veriler içerisindeki Operating System Name olarak içerisinde ‘Windows XP’ geçen tüm bilgisayarları listeye dahil edecektir. Eğer is equal to seçeneğini işaretleseydik, değeri yalnızca Windows XP olanları getirecekti ki havuzda o şekilde bir değer olmadığı için bize boş bir liste verecektir.

 Query oluşturduktan sonra ekran görüntümüz bu şekilde olacaktır.


OK tıklayarak pencereleri kapatıyoruz.


Ardından collectiona sağ tıklayarak Update Membership seçeneğini tıklıyoruz. Sonrasında Windows XP yüklü işletim sistemine sahip bilgisayarlar collection altında listelenecektir.
Burada şöyle bir handikap var. Eğer siz son günlerde Windows XP yüklü bir bilgisayara Windows 7 yüklemişseniz ve SCCM bu bilgisayarda discovery henüz yapmamış ise bu bilgisayar XP collectionunda görülebilir.  Right Click Tool kullanarak bu collection üzerinde Software Inventory Cycle, Machine Policy Retrieval and Evaluation Cycle ve Hardware Inventory Cycle işlemlerini yapmanız gerekebilir. Diğer türlü discovery süresi (varsayılan 1 haftaydı sanırım) dolduğunda bu işlemi tekrar yapacaktır.

Paket Oluşturma


Software Library kısmında oluşturmak istediğimiz yere sağ tıklayarak Create Package seçeneğini tıklıyoruz.


Ben isim olarak Defrag_Task olarak belirledim.


İlgili kutucuklara bilgileri girdikten sonra Browse tuşuna basarak bat dosyamızı kopyaladığımız UNC adresini giriyoruz.


Program olarak Standart Program seçeneğini işaretleyip Next tuşuna tıklıyoruz.
Burada Do not create a program seçtiğinizde Summary kısmına gidecektir. Daha sonradan da, paket içerisine istediğiniz kadar paket program oluşturabilirsiniz.


Browse butonuna tıklayarak All Files işaretledikten sonra bat dosyamızı seçiyoruz.


Program isim kısmına Defrag_Zamanlama yazıyorum. Bu isim Monitoring / Deployments kısmında karşınıza geleceği için önem taşıyor. Anlayabileceğiniz şekilde isim verebilirsiniz.
Run seçeneğinin Hidden olması gerekiyor. Aksi takdirde komut istemi penceresini kullanıcı da görecektir. Biz gizli olmasını istediğimiz için Hidden işaretliyoruz.
Program can run olarak Whether or not users logged on seçiyoruz. Bu seçenekte kullanıcı logon olsa da olmasa da işlemi gerçekleştirecektir. Diğer türlü login olduğunda çalıştır ya da login olmadan çalıştır gibi seçenekler de mevcuttur.
Drive mode kısmında UNC adresi ile çalıştır (Runs with UNC name) seçeneğini işaretliyoruz.
Bilgisayar üzerinde bir MAP Drive oluşturup bunun üzerinden çalışmasını da sağlayabiliriz. Örneğin bazı programlar ille de sürücü üzerinden çalışmak ister. Bir zamanlar ETA, LKS gibi muhasebe programlarında bu tür durumlar olabiliyordu. Bu tür durumlarda diğer seçenekler kullanılabilir.


Sonraki seçeneğimizde belirli bir işletim sistemi türü üzerinde çalıştırabiliriz. Biz XP collectionu oluşturduğumuz için bu seçeneğe aslında pek gerek yok. XP collectionu oluşturmadan da bu seçenek ile yalnızca XP bilgisayarlara yükleme işlemini gerçekleştirebilirdik.
İşin daha da sağlam olması açısından ben burada All Windows XP (32bit) ve All Windows XP (64bit) seçeneklerini işaretliyorum.




Kontrol ediyoruz.
Herşey istediğimiz gibi.





Distribute Content
Success mesajını aldıktan sonra Close ile penceremizi kapatıyoruz.


Oluşturduğumuz paketi Distribution Pointimize distribute ediyoruz. Yani aslında burada yaptığımız işlem, oluşturduğumuz paketi sistemimizin tepe noktasındaki dağıtım noktasına göndermek.


Distribute işlemimizi başarı ile tamamladığımızda Content Status grafiğimiz yeşil renge dönüşecektir. Yeşil renge dönüşmeden deployment işlemine başlamıyoruz.
Ardından paketimize sağ tıklayıp Deploy seçeneğine tıklıyoruz.


Collection olarak oluşturmuş olduğumuz (Test4) XP collectionumuzu seçiyoruz.

Daha önceden Distribution işlemini gerçekleştirdiğimiz için Distribution Pointimizin burada görünmesi gerekiyor. Aksi takdirde buradan da farklı Collection, Distribution Point ya da Distribution Point Group ekleyebiliriz.


Purpose kısmında Required seçeneğini işaretliyoruz.
Burada eğer kullanıcının defrag işlemini kendisinin zamanlamasını istiyorsak ki bu çok saçma olur, Available seçeneğini işaretliyoruz. Bu seçeneği işaretlediğimizde, paketimiz Software Catalog listesinde görünecektir.




Herhangi bir zaman aralığı içerisinde yükleme işlemini yapmasını istemiyorsak New butonuna tıklayarak As soon as possible (mümkün olan en yakın zamanda) seçiyoruz.
Ardından Rerun behavior olarak Rerun if failed on previous attempt seçeneğini işaretliyoruz. Eğer yükleme işlemi bir kez başarılı olursa tekrar yüklememesi için.


Sanki bir yazılım yüklüyormuş gibi burada Software Installation seçeneğini işaretliyoruz.


Burada ikinci seçenekte eğer bilgisayar çok düşük bağlantılı ağ üzerinde ise yine de yükleme yapması ve kendi üzerinden çalıştırması için Download content from distribution point and run locally seçeneğini işaretliyoruz.


Ardından başarılı işlem ekranımızı da gördükten sonra close ile ekranı kapatıyoruz.
İşlemlerin daha hızlı yapılmasını sağlayan Right Click Toolumuz ile Machine Policy ve Application Deployment .. cycle işlemlerini çalıştırabiliriz.


Bilgisayarımızı kontrol ettikten sonra Defrag Jobumuzun C:\Windows\Tasks klasöründe oluştuğunu görüyoruz.

Herkese iyi çalışmalar…









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder